Zdrava hrana

By | 05/01/2012

Zdrava hrana je nekaj, kar lahko jemo iz različnih razlogov. Najbolj pogosto se zdrava hrana znajde na jedilniku tistih, ki jih skrbi za lastno zdravje in ne želijo vnašati strupov v organizem oz. želijo, da je ta vnos čim bolj omejen. Zdrava hrana se pogosto znajde tudi na jedilniku tistih, ki želijo hujšati oziroma tistih, ki so pripravljeni za hujšanje narediti nekaj več.

Biohrana je prav poseben primer zdrave hrane. Čeprav bi marsikdo mislil, da gre za sinonim, je biohrana bistveno bolj ozek pojem. Biohrana zajema samo tista živila, ki so pridelana na biološki način. Takšna zdrava hrana navadno ni preveč privlačna na pogled, a precej bolj zdrava, saj ne uporabljajo strupov, škropiv in podobnih dodatkov za njeno predelavo. Takšna zdrava hrana oz. bio hrana je lahko pridelana le na tistih kmetijah, ki imajo ustrezen certifikat za pridelavo tovrstne hrane. Za pridobitev je potrebno izpolniti kar nekaj dejavnikov, ki niso odvisni le od pridelovalca ampak tudi od okolja.

Med zdrava živila štejemo tudi ribe in veliko drugih živil. Samo zdrava živila pa niso dovolj, da bi ostali zdravi. Pomembno je predvsem to, da zdrava živila vsebujejo dovolj vitaminov, mineralov in vseh drugih snovi, ki jih telo potrebuje. Vse te snovi pa morajo biti prisotne vsaj v minimalnih količinah, ki jih telo potrebuje, zato je pomembno, da je naša hrana čimbolj raznolika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *