Gospodinjski in kuhinjski aparati

By | 07/11/2022

Gospodinjski aparati znani tudi kot bela tehnika, so naprave ali stroji, običajno delujoči na elektriko, ki jih imamo v svojih domovih in jih uporabljamo za delo, kot je na primer čiščenje, kuhanje, sesanje, pranje … Obsegajo glavne gospodinjske aparate in lahko vključujejo: klimatske naprave, pomivalne stroje, sušilnike perila, sušilne omare, zamrzovalnike, hladilnike, kuhinjske štedilnike, grelnike vode, pralne stroje, stiskalnike smeti, mikrovalovne pečice in indukcijske kuhalnike. Gospodinjske aparate najdemo vsepovsod v našem domu, poleg kuhinje, tudi v pralnici in kleti. Povprečne cene gospodinjskih aparatov so zelo različne.

Medtem ko veliko naprav obstaja že stoletja, so samostojni gospodinjski aparati na električni ali plinski pogon edinstvena ameriška inovacija, ki se je pojavila v dvajsetem stoletju. Razvoj teh naprav lahko povežemo z izginotjem gospodinjskih služb s polnim delovnim časom. V zgodnjih 1900-ih so električni in plinski gospodinjski aparati vključevali pralne stroje, grelnike vode, hladilnike in šivalne stroje. Najprej je bil izumljen mali električni likalnik leta 1903. Proizvodnja gospodinjskih aparatov se je razmahnila po drugi svetovni vojni z gospodarsko ekspanzijo.

Glavni kuhinjski aparati so hladilniki, kuhalne plošče, pomivalni stroji, plinski in električni štedilniki, izdelovalci ledu, mikrovalovne, pečice, pečice … Prvi kuhinjski aparat je bil patentiran leta 1850, ko je Joel Houghton naredil lesen stroj z ročno vrtečim kolesom, ki je brizgal vodo po posodi. To je bil komaj uporaben stroj, vendar je bil to prvi patent. Ocenjuje se, da je najpomembnejši kuhinjski aparat hladilnik. Brez prostora za shranjevanje živil na hladnem bomo namreč imeli bolj malo koristi od preostalih kuhinjskih aparatov. Naši hladilniki so sedaj natančno izdelani kuhinjski aparati, ki so ključnega pomena za sodobno kuhinjo. Naprave za ohranjanje hladu segajo stoletja nazaj, sodobni hladilnik pa se je začel v zgodnjih 1900-ih kot zamrzovalnik. Te kovinske škatle so bile obložene s kovino, podobno kositru, nato pa so bile obdane z masivnim ledenim blokom, ki se je počasi topil in tako hrano v škatli ohranjal hladno.

Kuhinja je osrednja točka sodobnega doma. V nekaj tisoč letih se je od skupnih umivalnikov razvila do današnjega visokotehnološkega prostora. Verjetno pa kuhinja ni kuhinja, če ni polna kuhinjskih aparatov. Zdi se, kot da imamo zdaj kuhinjske aparate za vse – od luščenja trdo kuhanih jajc do mletja česna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *