Obrezovanje sadnega drevja

By | 11/21/2021

obrezovanje-sadnega-drevjaSadjarji priporočajo obrezovanje sadnega drevja v mirovanju, torej pozimi oziroma pred pomladjo, ko začnejo drevesa ponovno oživljati, se pravi vsekakor jih je potrebno obrezati preden nabreknejo prvi brsti. Potrebno se je zavedati, da kasneje kot se plod obrezuje, večji je šok drevo. Obrezovanje sadnega drevja je pomembno delo v sadjarstvu, saj se s tem poveča pridelek in kakovost sadja, olajša se samo obiranje sadja, ki raste na drevesu. Z obrezovanjem ohranjamo optimalno razmerje med rastjo drevesa in kakovostjo ter donosom pridelka.

Pri obrezovanju dreves je potrebno paziti, da odstranimo suhe in poškodovane veje ter veje, ki se križajo. Korak naprej je odstranitev tujerodnih poganjkov in obrezovanje s katerim se izolirajo vrhovi skeletnih vej.

Krošnja dreves mora biti po opravljenem obrezovanju zračna, da lahko med rastno dobo svetloba dovolj globoko prodre v globino krošnje. Za sadjarje začetnike se priporoča, da se glede obrezovanja dreves izobrazijo  s pomočjo literature, ogledom strokovnih posnetkov na You Tubu-e ali še bolje s obiskom izobraževalnih seminarjev. V kolikor za izobraževanje ni časa pa je najboljše, da obrezovanje dreves naročijo pri za to opravilo specializiranih podjetjih.

Kako obrezovati drevesa?

Za obrezovanje dreves se najpogosteje uporabljajo škarje, noži in žage. Orodje, ki ga uporabljamo za obrezovanje dreves, mora biti čisto in razkuženo. Orodje lahko razkužimo z alkoholom ali pa rezilo segrejemo nad ognjem.

Preberite kdaj je najbolj primeren čas za obrezovanje sadnih dreves: https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/obrezovanje-sadnega-drevja-kdaj-je-primeren-cas-za-obrezovanje-sadnih-dreves/.

Škarje, ki se uporabljajo za obrezovanje dreves so z enojnim, z dvojnim rezilom ali fiksnim rezilom. Obstajajo seveda tudi škarje z dolgimi ročaji s katerimi lažje obrežemo oddaljene veje. Če želimo krošnjo razširiti, režemo nad popkom obrnjeno navzven. Rez ne sme biti preblizu ali predaleč od brsta. Zarezi morajo biti poševni, proti nasprotni strani, kjer se nahaja popek. Žaga se uporablja za odstranjevanje debelejših vej. Strokovnjaki za obrezovanje dreves priporočajo, da se robove na preseku reza poravna s cepilnim nožem, rane pa nato premaže s sadnim voskom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *