Rum – priljubljena alkoholna pijača

By | 08/20/2022

rum-piratiTrg alkoholnih pijač je zelo pester saj je v trgovinah možno kupiti na stotine različnih alkoholnih pijač. Toda malokatera alkoholna pijača je tako priljubljena in ima tako zanimivo zgodovino kot rum. Rum je v bistvu okusen in elitni alkohol, ki je priljubljen v mnogih državah sveta. Zgodovina ruma je najpogosteje povezana z gusarji ozirom pirati, saj se prav v njihovem kontekstu in prek različnih piratskih filmov in romanov največkrat omenja prav rum kot alkoholna pijača, ki so jo pili pirati.

Zgodovina ruma

Nekatere zgodbe pravijo, da so mornarji ali pa sužnji na ladjah opazili, da trsni sladkor začne pod določenimi pogoji fermentirati, kar povzroči nastanek te okusne in opojne alkoholne pijače. Nekateri zgodovinski viri navajajo, da se je omemba ruma kot alkoholne pijače pojavila pred več kot 3 tisoč leti.

Nič čudnega, da velja rum za gusarsko pijačo, saj viri pravijo, da so ga prvič začeli pridobivati na Karibih, natančneje na karibskem otoku Barbadosu. Približno v 16. stoletju so temnopolti sužnji, ki so delali na ogromnih plantažah sladkornega trsa, opazili, da reakcijo prezrelih rastlin sladkornega trsa, ki so bili izpostavljeni dolgotrajni toploti sončnih žarkov. Rezultat fermentacije je, da se je melasa spremenila v okusen in precej močan alkohol. Pijača, ki so jo pridobivali je bila poceni in močna. Na začetku je bila zelo priljubljen med najrevnejšimi sloji prebivalstva, pa tudi med pirati in roparji. Zgodovinarji pravijo, da se je množična proizvodnja ruma na Karibih začela odvijati šele v 17. stoletju. Z izpopolnjeno tehnologijo pridobivanja, ki je omogočila tudi večjo produkcijo ruma, se je rum začel širiti tudi do predstavnikov višjih slojev.

Z razvojem trgovskih poti po morju, je rum sredi 17. stoletja prišel tudi v Ameriko, kjer je postal hitro zelo priljubljen, saj je imel nizko ceno, pripravljen je bil v kratkem času in imela je dober opojni učinek. Rum je bil dostopen večini Američanov. Kot zanimivost naj omenimo, da je bil rum priljubljen med vsemi sloji prebivalstva, da je celo predsednik Washington v svojem času izdal posebno uredbo, v kateri je bilo navedeno, da je treba na njegovi inavguraciji dostaviti poln sod čistega barbadoškega ruma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *