Kamini na pelete so sodobna klasika

By | 01/25/2016

kamini-na-peleteKlasika izvira iz dejstva, da je kamin verjetno eden najpomembnejših odkritji človeštva. Predstavljal je značilnost stalnega prostora namenjenega kurjavi v prostorih. Izraz sodoben predstavlja pelete. Gre za sodobno izpeljanko klasičnega goriva. Združeno v celoto dobimo enkratno kombinacijo tradicije in naprednosti. Kamine na pelete zato izberemo zaradi številnih prednosti, ki se kažejo v ogrevalni, stroškovni, ekološki in praktični učinkovitosti.

Prostor namenjen ogrevanju je sedaj urjen na sodoben način. Izvedba pa v podrobnostih spominja na klasično obliko. Vse ostalo je sodobnim zahtevam prilagojeno.

Tako imamo možnost upravljanja in čiščenja izveden na način, ki je prilagojen današnjim željam. Različne izvedbe omogočajo tudi nekatere napredne funkcije. V sodobnih domovih takšne izvedbe niso redkost. Omogočajo doseganje največje možne funkcionalnosti ob pridihu klasike. Funkcionalnost je danes v osnovi enaka kot v preteklosti. Ko govorimo o klasični funkcionalnosti. Gre za ogrevanje prostorov.

Poznamo pa tudi napredno funkcionalnost. Ta poleg ogrevanja prostorov preko ogrevanja vode omogočajo učinkovito delovanje radiatorjev, talnega, stenskega ali stropnega ogrevanja. Izbira je odvisna predvsem od želja investitorja. Sam se mora ob tem zavedati, da je najboljša izbira tista, ki jo bo sam izbral. Preko informacij bo lahko slišal zelo različna menja in izkušnje. Zato je najbolje, da jih jemlje kot dobrodošlo pomoč, v osnovi pa naj se odloči samostojno.

Kamine na pelete izbiramo v eni od možnih izvedb, ki imajo številne vnovčljive prednosti. Poleg naštetih funkcionalnih prednosti velja izpostaviti tudi prednosti v stroškovni učinkovitosti in ekološki odličnosti. Stroškovno učinkovitost ni težko ugotoviti. Izračun je preprost, zmogel ga bo čisto vsak. Strošek učinka ogrevanja, ki ga dajejo peleti, je potrebno primerjati s stroškom alternativ za isti učinek ogrevanja. Pri tem izračunu nam bo hitro jasno, da je prihranek velik.

Poleg prihranka pa imamo tudi čisto ekološko vest. Peleti so v osnovi obnovljiv in naraven vir energije. Osnovo predstavlja zmlet, izsušen in stisnjen les. Glede na volumen navadnih drvi imajo peleti zaradi postopka stisnjenja dvakratno energijsko gostoto. Prednosti so tako ne le v učinkovitosti, ampak tudi v skladiščenju. Za skladiščenje drvi, ki bi dale enak učinek, bi potrebovali bistveno več prostora. Kar je posebno pri kaminih neugodno, zaradi omejenega prostora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *