Radialna in tangetialna točila za med

By | 06/11/2013

Točila za med delimo v dve glavni skupini glede na položaj satnic v točilu. Poznamo tangetialna in radialnima točila. Tangentialna točila za med priporočajo manjšim čebelarjem, kar lahko v njih naekrat točimo manjše število satnic kot v radialnih. Pri tangentialnem točilu je satnik pri točenju obrnjen tangentialno oziroma dotikalno na sod.

Za iztočenje medu iz obeh strani satnika je potrebno satnico vzeti iz koša in obrniti ter ponovno zavrteti točilo. Lahko se uporabi tudi posebno tangentialno točilo brez sredinske osi s posebnim vpetjem zgoraj in spodaj, v katerem lahko satnik obrne kar v košu.

Z vse čebelarje, ki pa želijo točiti nizke do srednje viskozne medove in čebelarijo z nizkonakladnimi panji pa podjetje Logar ponuja radialna točila za med. Pri radialnem točilu so sati zloženi v koš vertikalno okrog osi kot špice na kolesu in tako centrifugalna sila in nagnjenost celic omogočata praznjenje obeh strani sata istočasno.

Ročna in motorna točila

Točila za med imajo lahko ročni ali motorni pogon. Točila na ročni pogon imajo prosti tek. Večja točila so na voljo za motornim pogonom in avtomatiko, ki omogoča samodejno obračanje satnic v točilu.

Primerjava točil proizvajalca Logar (stran je nemškem jeziku)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *