Kisikova terapija

By | 01/18/2023

Hiperbarična kisikova terapija je revolucionarni način zdravljenja, ki bolniku omogoča dihanje 100-odstotnega kisika pod pritiskom v zaprti komori. S tem se količina kisika, ki jo pacient dobi, znatno poveča v primerjavi z običajno količino 21 odstotkov, ki jo dihamo v našem ozračju. Kisik se potisne v plazmo, limfne žile in distalna tkiva, kar telesu omogoča angiogenezo, tj. nastanek novih krvnih žil, ki prinašajo več krvi in zdravilnih dejavnikov na hipoksična območja.

Hiperbarična kisikova terapija je v medicini široko uporabljena, saj učinkovito zdravi poškodbe mehkih tkiv ali kosti zaradi sevanja, kronične refraktorne bolezni, osteomielitis, neuspešne kožne presadke ali lise. Postopek zdravljenja v komori poteka tako, da bolnika postavijo v zaprto komoro in zdravljenje traja skoraj dve uri. Medtem ko je bolnik v komori, lahko gleda televizijo. V komoro ni dovoljeno vnesti ničesar drugega kot majhno stekleničko vode.

Pri izvajanju hiperbarične kisikove terapije je treba upoštevati najvišje varnostne standarde glede vnetljivosti kisika. Običajno je potrebnih približno 30 tretmajev, včasih pa so rezultati vidni že prej. Rane, ki se v preteklosti niso zacelile, se lahko zaradi hiperbarične kisikove terapije zacelijo. Primer je moški bolnik, ki je imel raka na prostati in je bil obsevan na prostati, ki je šla skozi mehur. Simptomi, kot je hematurija, lahko učinkovito odpravimo z zdravljenjem.

Poleg tega lahko hiperbarična kisikova terapija odlično pomaga pri osebah, ki so imeli kirurško lopatico po mastektomiji ali drugi kirurški operaciji, saj ustvari angiogenezo. Skratka, hiperbarična kisikova terapija je učinkovit način zdravljenja, ki lahko dolgoročno izboljša kakovost življenja ljudi z različnimi boleznimi. Zdravniki in medicinske sestre se zavedajo varnosti tega postopka in se trudijo, da bi bolnike obravnavali z najvišjimi standardi varnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *