Fitnes uteži in najstniki

By | 08/23/2015

Sem mama dveh fantov, starih dvanajst in petnajst let. Oba sta se vedno ukvarjala s športom, čeprav nista ničesar prav resno trenirala, vendar jima gibanje ni tuje in poleti plavata, pozimi smučata, sem in tja odigrata kako tenis igro … Pred kratkim sta se odločila, da želita kupiti fitnes uteži, da bi lahko z njimi telovadila. Saj vem, pri teh letih tudi fantje že razmišljajo o svojem videzu in radi bi bili mišičasti, tako kot igralci v akcijskih filmih. Vse lepo in prav, vendar nisem prepričana, da so fitnes uteži pri tej starosti res priporočljive.

Tisto, kar me skrbi, je predvsem rast. Tudi starejši še ni zaključil z rastjo in predvidevam, da bo v prvih dveh letih srednje šole še precej zrasel. Lahko fitnes uteži na to vplivajo? Brala sem, da je lahko dvigovanje uteži nevarno za okostje, ki se še razvija, da lahko pride do poškodb, nepravilnosti in težav. Vendar je moj mož dejal, da so ob zmerni vadbi fitnes uteži zagotovo varne. Njegov sodelavec ima 15-letnega sina, ki resno trenira in je tudi v mladinski reprezentanci, pa menda kar dosti dela z utežmi.

Ja, morda lahko športnik takega kova res kljub nizki starosti uporablja fitnes uteži, saj jih uporablja pod strogim nadzorom. Moja fanta pa jih hočeta uporabljati brez njega …

Kakor koli, nazadnje sem popustila in fanta sta naročila nekaj fitnes uteži, za kar sta porabila kar nekaj svojih prihrankov. V prvih dneh sta bila zelo zagnana in sta se vadbe lotila precej pogosto, pri čemer sta hitro ugotovila, da ne gre pretiravati, če nočeš, da te naslednji dan boli vsaka mišica v telesu. Zdaj pa sta se malo umirila – zadeva ni več tako zanimiva in vadbe se lotevata precej bolj zmerno in po pameti, predvsem pa sta ugotovila, da te fitnes uteži ne morejo v mesecu dni spremeniti v silaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *