Aksialni ležaji za industrijo

By | 11/02/2018

Aksialni ležaji za industrijo imajo lahko kroglične, sodčkaste, iglične ali valjčne kotalne elemente. Kroglični aksialni ležaji za industrijo so sestavljeni iz gredno lociranih podložk, podložk v ohišju in kroglic s kletko. Ležaje je mogoče razstaviti, možna je ločena vgradnja nosilnih podložk ter kroglic s kletko. Ležaji z jekleno pločevinasto kletko nimajo pripone za kletko. Trdne medeninaste kletke so označene s posebno oznako. Kroglični aksialni ležaji za industrijo se uporabljajo se pri temperaturah delovanja od minus trideset do sto petdeset stopinj Celzija.

Uporabno območje delovanja določa mazivo, zato je izbira slednjega ključnega pomena za optimalno delovanje. Upoštevati velja navodila proizvajalca, v primeru nejasnosti pa nobeno dodatno vprašanje ni odveč. Zastavimo ga lahko prodajalcu ali njegovemu predstavniku, lahko pa tudi prodajalcu ležajev. V vsakem primeru lahko pričakujemo strokoven, tehnično in praktično podprt odgovor, ki bo odpravil vse porajajoče se dvome. To velja tudi pri vseh raznimi drugih nejasnosti, ki se porajajo v času uporabe. Kroglični aksialni ležaji za industrijo obstajajo v različnih izvedbah.

Obstaja serija s sploščenimi podložki, serija podložkov s sferično zunanjo površino ter razne druge izvedbe. Kroglični aksialni ležaji za industrijo s podložki s sferično zunanjo površino omogoča sferične pomike ter s tem kompenzacijo neosnosti. Obstajajo kroglični aksialni ležaji za industrijo z enosmerno ali dvosmerno aksialno nosilnostjo. Obe izvedbi odlikuje sposobnost podpore velike osne sile, ob tem pa ne moreta biti izpostavljeni radialnim nosilnostim.

Aksialni ležaji za industrijo z enosmerno nosilnostjo, lahko podpirajo osne sile le v eno smer. Ne dovoljujejo pa poševnega premika ali odstopanja med gredjo in ohišjem. Aksialni ležaji za industrijo z dvosmerno nosilnostjo lahko podpirajo osne sile v obe smeri. Imajo dve ploščati podložki za montažo v ohišje in ne dopuščajo kotnih prilagajanj. Kroglični aksialni ležaji za industrijo lahko omogočajo kompenzacijo neostnosti, posebne serije imajo sferično posnetje zunanjega dela podložke. Ob primerni seriji podložk in primerni obliki ohišja, lahko omogočajo kotne nastavitve. S tem je omogočeno kompenziranje osne neskladnosti med ohišjem in gredjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *